Ínyenc székely halászlé

Ételkülönlegességek, furcsaságok a világ minden tájáról

HOZZÁVALÓK NÉGY SZEMÉLYRE:

– 2 kg ponty
– 4 db kárász
– 1,4 kg hagyma
– 1 kg savanyúkáposzta
– 1 fej fokhagyma
– só
– 1 kávéskanál bors
– 1 evőkanál erős őrölt paprika
(ízlés szerint)
– 3 evőkanál édes őrölt paprika

ELKÉSZÍTÉS:

A pontyot megtisztítjuk, belső részeit kiszedjük, kifilézzük és a húsos részen beirdaljuk. A halat szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk.
A csontból és a megtisztított kárászból alaplevet főzünk, a hagymákat felszeleteljük és hozzáadjuk a fűszerekkel (só, bors) együtt.
Másfél órai főzés után a csontot kiszedjük, majd átpasszírozzuk.
Pirospaprikát adunk hozzá, majd pedig belefőzzük a felszeletelt halat és a savanyúkápsztát. Szükség esetén, ízlés szerint még fűszerezhetjük.

Trükk: Némely háziasszonyok az alaplé elkészítését a vöröshagyma pirításával kezdik
(vagyis nem utólag teszik bele, ahogyan a fenti leírás is javasolja), és az egyéb hozzávalókat
már csak ezután adják hozzá. Ilyenkor a már megpirult hagymára öntik rá az előkészített,
kifacsart savanyúkáposztát, lé nélkül, és lassú tűzön (takarékon) 10-15 percig még együtt
főzik. A különleges ízélmény elérésének mindenképp kedvez, ha rászánjuk az időt, és van
ehhez türelmünk.

Scroll to Top